De Craciun, iubeste!

RaekaCati dintre voi au observat cat de frumoase au fost ultimile zile!? Ziua de astazi le’a intrecut pe toate. Au fost 9 grade iar zapada stralucea in razele soarelui. Am fost sa fac cumparaturile obisnuite in Cora. Pentru cateva chestii, a trebuit sa suport haosul ce domneste in jurul sarbatorilor nu numai in magazine ci si in tot orasul. Majoritatea sunt grabiti, tracasati, stresati…de parca treburile din jurul Craciunului ar fi un calvar pentru ei. Plus de asta cumpara in cantitati industriale, de parca ar fi sfarsitul anului. De ce si pentru ce n’am inteles. In fine, m’am obisnuit, dar alta era ideea: sarbatorile ar trebui sa aduca putina lumina pe chipul tuturor, bunatate si un zambet larg. Le’am cautat si nu prea le’am gasit.

Aici cred ca ar fi cazul sa amintesc de chipul luminat al tanarului care parcase la doua masini mai departe de a mea, din a carui masina se auzeau acordurile minunate ale unor manele de jale. El era fericit, insa ma deranja pe mine, dar nu am lasat asta sa’mi distruga calmul benefic care ma inconjurase de cand am pus primul picior pe zapada. Nu am inceput sa tip la el, nu am iscat nici o cearta, pur si simplu am inchis geamul si am dat colindele mele putin mai tare. Astfel eram amandoi multumiti. Simplu, nu!? Important este ca rezolvarea nu a implicat nici un pic de energie negativa.

Am apelat la acest exemplu pentru a va arata ca majoritatea aleg calea cea mai la indemana pentru rezolvarea problemelor. Pornesc de la premisa ca au dreptate si asta le da dreptul de a actiona cu rautate. Ei nu se pot detasa de complicatiile mintii lor inguste si egoiste nici macar in cea mai frumoasa perioada a anului.

Au pierdut legatura cu adevaratul inteles al sarbatorilor de iarna. Si tineti cont ca ei se declara a fi adevarati crestini. Facand o mica paranteaza, am observat ca unii dintre ei actioneaza in numele religiei, fac sau nu ceva pentru ca asta’i obiceiul, pentru ca asa au auzit sau pentru ca cei mai batrani STIU. Dar ei nu cauta logica sau intelesul acelor actiuni. O fac doar prin exemplul imitatiei. Aici inchid paranteza.

Acum Craciunul se traduce in felul urmator: cumparaturi, cadouri si petreceri. Ok..ar fi bine si frumos daca totul nu s’ar opri aici, daca ar mai exista si ceva cu adevarat important sau valabil, cum ar fi: altruismul, compasiunea, bunatatea, veselia pura, naturala, fara ajutorul alcoolului, prafului sau al fumului. Linistea sufleteasca langa cei dragi, binele facut neconditionat, s.a.m.d.Raeka

In incheiere, vreau sa revin putin la intrebarea de la inceput si sa mai adaug cateva: Cati dintre voi v’ati oprit din alergatura voastra pentru a admira orasul inzapezit, cati ati avut ochii pentru sclipirile jucause ale razelor de soare coborate in fiecare locsor alb? Cati ati constientizat respiratia? V’ati umplut plamanii pana la refuz de aerul rece al iernii!? Ahh..ce senzatie minunata! Uiti de tot si de toate! Incearca!

Indiferent cum ne-a fost viata, la sfîrsitul anului, ne dorim SARBĂTORI FERICITE !

Cum eu nu cred in Dumnezeu, nu pot spune ca semnificatia reala a Craciunului inseamna ce ar trebui pentru mine, insa ma face sa fiu mai buna, ma face sa apreciez mai multe, sa constientizez pozitivismul din mine si din jurul meu. Pentru toti am publicat textul de mai jos, l’am gasit pe un site religios in timp ce cautam o felicitare, insa daca aveti rabdare, poate veti devini putin mai buni si poate il veti gasi macar interesant daca nu util, asa cum am facut si eu.

Provocat de aceasta urare repetată la nesfîrsit , în acest prag de sarbatoare m-am întrebat : Pentru cîti dintre cei care primesc acesta felicitare, aceasta urare este si-o realitate ? Cine poate avea cu adevarat : SARBATORI FERICITE ?

Gîndeste-te putin la aceasta întrebare si încearca să-I gasesti raspunsul .
Cum ai descrie tu un om fericit de sarbatori ? Cu siguranta raspunsul multora ar începe astfel: este fericit cel ce are bani, prieteni , colindatori si mîncare si bautura cît îsi doreste !

La nasterea Domnului Isus a fost un om care îsi putea permite acest lux ; si cu toate acestea n-a fost fericit ! Irod , era împaratul Iudeii ,asezat în aceasta slujba chiar de Cezar August. El si-a strîns bogatie , a cîstigat faima, imprimînd teama si respect pentru toti cei din jur. Avea palate somtuoase si traia într-un huzur care I-au facut pe cei din vremea lui să-l numeasca “Cel Mare”! Cu toate acestea la primul Craciun însa, cînd s-a nascut Domnul Isus , Irod n-a avut parte de sarbatori fericite !

RaekaCînd a auzit ca în tinutul lui s-a nascut un nou împarat ; asa cum arata Sfînta Scriptura …” Irod s-a tulburat mult ; si tot Ierusalimul s-a tulburat împreuna cu el “ Mat.2:3. Desi avea tot ce-si putea dori , inima lui nu s-a putut bucura ,pentru ca era stapînita de invidie si teama.

L-a considerat pe Domnul Isus un potential rival, unul pentru care nu este loc în casa regala si nici în împaratia lui. El a pierdut astfel bucuria sarbatorii si toate celelalte lucruri nu mai aveau nici un pret, pentru ca s-a nascut Regele ! Ca sa scape de El ; a înarmat soldatii si a pornit spre Betleem, dar nu ca sa I se închine asa cum a promis ; ci ca sa se razbune. Teama din inima lui l-a determinat sa porunceasca sa fie omorîti toti copiii de parte barbatească de la doi ani în jos ! Mat.2:16 .

În loc de Sarbatori fericite împreuna cu noul Rege, Irod a avut : Sarbatori zbuciumate ! si a provocat Sarbatori înlacrimate ! El este un bun indiciu a felului cum arata sarbatorile celor ce nu vor să-L primeasca pe Domnul Isus.

O alta categorie de oameni mentionata de Sfînta Scriptura, care la primul Craciun puteu sa aiba “sarbatori fericite “, a fost cea a religiosilor vremii . Ei stiau Biblia si întelegeau evenimentele. Cînd preotilor si carturarilor li s-a cerut sa spuna ” unde trebuia sa se nasca Hristosul , acestia si-au spus frumos poezia :

“În Betleemul din Iudeia “ ! Ei stiau nu numai locul unde trebuia sa se nasca Mesia, ci si cine a făcut această profetie : “profetul Mica ” ! Mat. 2:5-6 . Daca acest raspuns ar fi fost dat de un copil de la scoala duminicala din timpul zilelor noastre, acesta ar fi primit cel mai frumos cadou de Craciun.

Desi datorita a ceea ce stiau , preotii si carturarii , erau cei mai îndreptatiti să aiba “Sarbatori fericite” ; la nasterea Domnului Isus, si ei se tulbura asemenea lui Irod. Desi cunosteau unde este pruncul, n-au mers sa îl caute, să-l întîlneasca si sa I se închine !

Au preferat să ramîna cu slujba lor religioasa searbada si goala si sa fie simpli spectatori ai evenimentelor, dar fara bucurie si împlinire de sarbatori !

Asa de multi dintre crestinii zilelor noastre sunt asemenea  lor ! Nu sunt ca Irod, afundati în cloaca placerii si a pacatului, dar se mulţumesc numai cu o religie împlinita ceremonial. Ei cunosc adevarul si sar imediat sa dea indicatii si sugestii altora, dar n-au pe Isus si fara El, n-au “Sarbatori Fericite “!

Putem observa apoi ca la primul Craciun, cerul a anuntat ca vor fi Sarbatori fericite pentru tot norodul ! Îngerul care a vestit nasterea Domnului, pastorilor din cîmpiile Betleemului a spus : …”va aduc o veste buna, care va fi o mare bucurie pentru tot norodul “ Luca 2:10.

Norodul caruia cel dintîi îi era destinata aceasta bucurie era neamul lui Israel. Ei erau cei carora Dumnezeu le-a comunicat vestea despre nasterea lui Mesia , prin prooroci . Cei din neamul lui Israel îl asteptau pe Mesia ; dar atunci cînd Acesta a venit, ei n-au fost pregatiti să-L primeasca. “ A venit la ai Săi, si ai Sai nu L-au primit “. Ioan 1:11.

Din aceasta cauza în locul bucuriei si-a sarbatorii , Ierusalimul s-a tulburat, împreuna cu Irod. Ce experientă trista ! Cei mai îndreptatiti sa aiba parte de “Sărbători Fericite , nu s-au putut bucura !

Vazînd ca nici cei ce au bani si o buna pozitie sociala , nici cei ce au o viata religioasan si nici cei ce au fost înstiintati despre nasterea Domnului Isus, n-au putut sa se bucure la întruparea lui Mesia, putem sa ne întrebam : Cine poate avea atunci cu adevarat ” Sărbători Fericite “?

Sfînta Scriptură prezintă un grup de oameni care la nasterea Domnului Isus au trait aceasta bucurie.Despre acestia putem spune cu adevarat ca au avut “Sarbatori Fericite” ! Printre acestia au fost fecioara Maria ; mama Domnului Isus.

Maria ca si logodnicul ei,provenea dintr-o familie simpla din Israel. La fel ca multi din vremea lor, ei erau saraci si cu mari nevoi materiale. Cînd Maria a trebuit sa nasca ,tot ce a avut sa-i ofere primului ei nascut a fost doar cîteva scutece sarace, iar locul unde aceasta L-a primit, era o iesle.

Desi Maria se confrunta cu toate aceste mari nevoi materiale, iar nasterea Domnului Isus i-a încurcat planurile pe care si le-a facut pentru casatorie, la nasterea Domnului Isus,o gasim cu inima plină de bucurie, mărturisind :” mi se bucură duhul în Dumnezeu, Mîntuitorul meu “ si “ deacum încolo, toate neamurile îi vor zice fericita“ Luca 1:47-48

Iata un suflet ce a avut parte de “Sarbatori Fericite” , pentru că purta pe brate pe Domnul Isus! Învatînd din experienta Mariei , întelegem ca pot avea “Sarbatori Fericite cei ce îl au pe Domnul Isus!

Poate ca privind în jurul tau, la fel ca fecioara Maria, vezi numai durere si lipsuri . Iar planurile ti-au fost încurcate nemaiavînd nici o nadejde pentru viitor! Nu uita si tu poti avea “Sarbatori Fericite ” dacă îl ai prin credintă pe Fiul Lui Dumnezeu. Cînd îl ai pe El si cauti mai întîi împaratia Lui , toate celelalte lucruri ti se vor da pe deasupra.

O alta categorie de oameni care au avut “Sarbatori Fericite” au fost: “Magii din Rasarit”. Acestia erau i învatatii vremii. Au auzit despre nasterea Domnului Isus citind mesajul astrelor ceresti . Ca sa-L întîlneasca pe “Noul Rege” au făcut o
călătorie lunga, venind tocmai din Persia pîna la Ierusalim. Iar la sfîrsitul acestei calatorii au avut chiar privilegiul sa-l întîlneasca pe împaratul Irod si sa-i viziteze palatul .

.Toate aceste experiente puteau sa formeze pentru ei cadrul în care sa traiasca Sărbători Fericite !. Ei nu s-au bucurat însa c-au vazut Ierusalimul si nici ca l-au întîlnit pe Irod ; ci au trait adevarata bucurie atunci “cănd au vazut steaua “ si condusi de ea au ajuns în locul unde era Domnul. Pasind înaintea Lui, s-au prăbuiit în închinare aducîndu-I ca dar: aur, tămîie si smirnă. Mat 2:11.

Putem spune observînd motivul bucuriei lor ,ca ei au avut Sarbatori Fericite, pentru ca au gasit Regele pe care îl cautau si au avut privilegiul sa vina în închinare si daruire înaintea Lui. Au trait astfel o experienta care le-a schimbat viata ,si i-a determinat sa-si continuie calatoria pe un alt drum.Mat.2:12.

Unde ti-ai planificat sa petreci sarbatorile ? Chiar de ti-ai propus sa mergi în alta tara , la fel ca si Magii, adevarata bucurie o vei trai ,numai daca vei gasi pruncul si vei veni în închinare înaintea Lui !

Alaturi de Maria, mama Domnului Isus si Magii din Rasarit, citind Sfînta Scriptura care relateaza evenimentele petrecute la întruparea Domnului Isus , descoperim ca “Sarbatori Fericite” au avut si “Păstorii din Betleem”!

Acestia sunt oamenii care la nasterea Domnului Isus au audiat cel mai deosebit concert de Craciun. Pentru ei colindele au fost cîntate de “Oastea Cereasca ” iar predicatorul ce le-a comunicat vestea buna , a fost mesagerul special trimis de Dumnezeu. Avînd parte de aceste experiente puteau sa spuna unul altuia : am avut cu adevarat “Sarbatori Fericite”!

Cine a mai avut astfel de colindatori si cine a mai descoperit asa de repede si cu atîtea detalii adevărul despre nasterea Domnului Isus ?

Pe acesti pastori îi gasim însa slavind pe Dumnezeu si avînd inima plina de bucurie si fericire la sarbatori, dupa ce au cercetat cu deamaruntul sa vada daca ce li s-a spus este realitate ! Ei au cunoscut Adevarul , dar mai mult decît atît probat si comunicat Adevarul.
Ajunsi în fata pruncului si-a familiei sfinte , pastorii au povestit tot ce li se spusese despre prunc. Putem spune deci: au Sărbători Fericite, cei ce au aflat ce s-a petrecut în Betlelem , dar mai mult decît atît, s-au convins de adevărul întrupării , prin experienta întîlnirii personale cu Domnul Isus. Iar dupa aceasta întîlnire sunt gata sa-L slaveasca pe Dumnezeu si sa marturiseasca si altora despre acest fapt!

Sarbatori fericite, dragii mei si nu uitati IUBITI’VA!

Raeka

Anunțuri

8 gânduri despre „De Craciun, iubeste!

 1. Nu poti cumpara fericirea sau iubirea adevarata, iar noi ne-am invatat ca tot este de cumparat. Azi m-am oprit 5 minute in masina in fata blocului sa ascult un colind ce se auzea la radio pana la capat si am privit prin parbriz cum vecinii mei isi urcau cumparaturile in casa, cum altii se clatinau deja de betie la 14:00, cum isi mancau colindatorii dulciurile cumparate din banii de colind. Dar sarbatorile mele fericite au inceput abia atunci cand in seara asta am ajuns acasa si i-am dat bunicii mele o cutie de praline zicandu-i ca sunt de la mos Craciun pe care l-am intalnit pe scari, dar nu a mai vrut sa urce. Privirea ei inlacrimata au facut cei 9 lei de bomboane sa valoreze o avere. Iar ca sa inchid, in seara asta adorm fericit in asternutul meu proaspat schimbat vorbind la telefon cu o persoana draga mie. Pot spune ca eu sunt printre cei care au parte de sarbatori fericite anul asta. Iti urez si tie si cititorilor tai sa cunoasca valoarea clipei si atunci voi sti ca aveti parte de sarbatori fericite in fiecare zi.

 2. Ce amintire frumoasă braduţul dorinţelor :X
  Îl aveam şi eu cândva pe bog (acum caţiva ani tot de un Crăciun).
  George spune că este printre cei care au „Sărbători fericite”. Păi mă bucur pentru tine.
  Şi ca să egalăm balanţa, eu sunt unul din cei care nu are şi probabil nu va mai şti niciodată să se bucure de sărbătoarea Crăiunului. De ani de zile Crăiunul şi bradul de crăciun mi-a lăsat un gust amar. De la familia pe care am avut-o doar în aparenţă, de la liniştea căminului ce nu am avut-o niciodată. De la foarte multe lucruri. de la gândul că Dumnezeu a uitat de mine…in fine, multe!
  Sărbători fericite şi multă, multă …LINIŞTE în suflet.
  Bucură-te căci sărbatoarea nu e altundeva decât în suflet! Şi dacă aş avea aşa ceva aş regăsi sărbătoarea copilăriei mele…

 3. @George, ma bucur ca ai reusit sa te poti bucura de ceeace ai si sa nu tanjesti, macar in preajma sarbatorilor, dupa ce nu ai. Esti deosebit. Craciun Fericit.
  @Ionut, m’ai intristat…pentru ca nu am cu ce sa te ajut. Nu e prea tarziu pentru tine, inca te poti reface cu ajutorul OAMENILOR. Stiu ca nu e usor, dar e posibil.
  Craciun linistit si tie, dragul meu.

 4. Iti doresc sa ai sarbatori fericite in continuare alaturi de cei dragi tie si sa primesti multa iubire.
  Sa nu incetezi niciodata sa crezi in vise si incearca sa gasesti puterea de a transforma fiecare zi urata intr-un simplu zambet, caci zilnic exista momente care pot trezi in sufletul tau emotii, sperante si care iti pot aduce mari bucurii !
  CRACIUN FERICIT!

 5. @Vania: Sarbatori frumoase si tie!
  @Lorena: Multumesc mult pentru gandurile bune. Sa nu te schimbi, ai un suflet bun. Un sfarsit de an frumos, multa sanatate si numai bine iti doresc si tie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s