Scrisoare de dragoste

RaekaAm recitit aceasta minunata carte si bine am facut. 🙂 O recomand cu caldura celor care vor sa citeasca ceva care sa’i faca sa vrea mai mult si mai mult, savurand’o pana la ultima pagina.

Este scrisa atat de frumos incat povestea se deruleaza exact ca un film. Filmul propriu celui care il citeste. Cred ca nu exista om care sa nu se identifice macar intr’o situatie din acest roman, chiar daca actiunea nu se petrece in societatea de astazi ci in perioada interbelica, Mihail Drumes a facut apel la cateva din stereotipurile culturii populare din timpul sau si dupa cum spunea si Mihai Iovanel, aceasta a fost si explicatia succesului sau: „in felul in care a sintetizat si a incorporat in eroii romanului/romanelor lui aspiratiile si fantasmele de natura culturala-sociala-sentimentala ale publicului cititor.”

Mi’a placut faptul ca firul povestirii este o impletire intre naratiunea lui Gherghel (personajul principal) si scrisorile expediate de Anda (personajul principal feminin) unei prietene. Astfel sunt expuse pe de o parte, doua puncte de vedere diferite, iar pe de alta, avem acces la cele doua sfere principale: feminin si masculin, viziunea ambilor asupra aceleiasi realitati.

Tot Mihai Iovanel spunea: „Multe i se pot reprosa lui Drumes, dar nu ca n’ar sti reteta unui roman de consum: rasturnari de situatie, anticipari ale actiunii pentru agatarea cititorului si cresterea suspansului, scene decoltate si multa activitate erotica, actiuni in contratimp, confruntari dramatice, exces de spectacului, de multe ori neverosimil, melodrama, accelerari narative, personaje ideale cu care publicul din epoca se poate identifica ca la cinematograf.”

Tema e aceea a ascensiunii sociale si a conflictului dintre casatoria din dragoste si casatoria din interes. As fi vrut sa trec si cateva pasaje interesante dar nu ma pot hotara asupra unuia singur asa ca mai bine cititi cartea.

PS: Am scris despre carte acum desi am citit’o in urma cu o luna, doua, doar pentru ca mi’a spus Karma sa scriu…si am scris. 🙂

Cu drag,

Raeka

Anunțuri

2 gânduri despre „Scrisoare de dragoste

 1. Chiar dacă aş vorbi în limbi omeneşti şi îngereşti, şi n-aş avea dragoste, sunt o aramă sunătoare sau un chimval zângănitor.

  2. Şi chiar dacă aş avea darul prorociei, şi aş cunoaşte toate tainele şi toată ştiinţa; chiar dacă aş avea toată credinţa aşa încât să mut şi munţii, şi n-aş avea dragoste, nu sunt nimic.

  3. Şi chiar dacă mi-aş împărţi toată averea pentru hrana săracilor, chiar dacă mi-aş da trupul să fie ars, şi n-aş avea dragoste, nu-mi foloseşte la nimic.

  4. Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate: dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie,

  5. nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău,

  6. nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr,

  7. acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul.

  8. Dragostea nu va pieri niciodată. Prorociile se vor sfârşi; limbile vor înceta; cunoştinţa va avea sfârşit.

  9. Căci cunoaştem în parte, şi prorocim în parte;

  10. dar când va veni ce este desăvârşit, acest „în parte” se va sfârşi.

  11. Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc.

  12. Acum, vedem ca într-o oglindă, în chip întunecos; dar atunci, vom vedea faţă în faţă. Acum, cunosc în parte; dar atunci, voi cunoaşte deplin, aşa cum am fost şi eu cunoscut pe deplin.

  13. Acum dar rămân aceste trei: credinţa, nădejdea şi dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s